teljes kiőrlésű olivabogyó-darabkás kenyér

.
" Csikó: Süssünk kenyeret!
        én: Úú! jó!! "

úgyhogy sütöttünk. felcsaptuk deepak chopra rendhagyó szakácskönyv című kötetét, a nyolcvanadik oldalra lapoztunk, és rájöttünk, hogy nincs élesztőnk.. úgyhogy vettünk..

ilyen lett:




a recept pedig a következő:

teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyér

3 cipóhoz (nekünk 4 cipó lett fél adagból)


  • 2 evőkanál élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 csésze jó meleg víz
  • 4 csésze teljes kiőrlésű sütőliszt
  • 4 csésze teljes kiőrlésű kenyérliszt
  • 1 evőkanál só
  • fűszerek ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj




megj.: 
  1. mi egyszerűsítettünk egy kicsit és a kétféle liszt helyett teljes kiőrlésű tönkönybúzalisztet tettünk bele.
  2. nagyon kevés rozmaringgal, dupla annyi bazsalikommal fűszereztük
  3. instant élesztőt használtunk, amivel nem kell hókuszpókuszolni az elején..





elkészítés:
  1. egy közepes méretű tálban keverd össze az élesztőt a cukorral és a meleg vízzel, aztán takard le az edényt, és állítsd meleg helyre, ahol nem éri huzat, hogy az élesztő felfújja magát, és felhabosodjon.
  2. egy másik, nagyobb edényben keverd összealaposan a kétféle lisztet, a sót és a recept végén ismertetett fűszerek közül az ízlésednek megfelelőket. az alkalomhoz illő vagy az évszaknak megfelelő fűszerezést ajánljuk. 
  3. tiszta kézzel gyúrd egybe a meleg vízen felfuttatott élesztőt a fűszeres liszttel. 
  4. miután ezzel megvagy, és tésztád már nem tapad az edény falához, vedd ki, és még 5 percen át gyúrd liszttel meghintett gyúródeszkán. 
  5. ezt követően rakd a dagasztott tésztát egy olajjal vékonyan kikent tálba, takard le, és rakd meleg helyre, ahol nem éri huzat. legalább egy órán át hagyd kelni. ennyi idő alatt a mérete a kétszeresére dagad. 
  6. ha ez megvan, ütögesd ki belőle tenyérrel a fölösleges levegőt, és nyújtsd ki. dagaszd ismét legalább 3-4 percen át.
  7. majd szaggasd három darabra, formálj belőle kerek cipókat vagy hengereket, lapítsd ki gyengéden, ha laposabb kenyérre vágysz, esetleg szaggasd több részre, és lapítsd el, ha pizzatésztát szeretnél. 
  8. a kiszaggatott darabokat tedd olajjal kikent sütőformába, sütőlapra vagy hőálló tálba, s rakd a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.a sütő ajtaját azonban csak 10-15 perc elteltével csukd b, ez alatt a negyedóra alatt a melegben tovább kel a tészta. 
  9. végül csukd be a sütőt és süsd 30 percig. amikor a héja megkérgesedik és barnára pirul, készen van a kenyér. 
  10. ha a sütési idő vége felé némi vízzel vagy olajjal bepermetezed a tészta felületét, a kérge opogósabbra sül, és szebb lesz. 









 .

Nincsenek megjegyzések: