" Csikó: Süssünk kenyeret!én: Úú! jó!! "
úgyhogy sütöttünk. felcsaptuk deepak chopra rendhagyó szakácskönyv című kötetét, a nyolcvanadik oldalra lapoztunk, és rájöttünk, hogy nincs élesztőnk.. úgyhogy vettünk..
ilyen lett:
a recept pedig a következő:
teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyér
3 cipóhoz (nekünk 4 cipó lett fél adagból)
- 2 evőkanál élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 4 csésze jó meleg víz
- 4 csésze teljes kiőrlésű sütőliszt
- 4 csésze teljes kiőrlésű kenyérliszt
- 1 evőkanál só
- fűszerek ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
megj.:
- mi egyszerűsítettünk egy kicsit és a kétféle liszt helyett teljes kiőrlésű tönkönybúzalisztet tettünk bele.
- nagyon kevés rozmaringgal, dupla annyi bazsalikommal fűszereztük
- instant élesztőt használtunk, amivel nem kell hókuszpókuszolni az elején..
elkészítés:
- egy közepes méretű tálban keverd össze az élesztőt a cukorral és a meleg vízzel, aztán takard le az edényt, és állítsd meleg helyre, ahol nem éri huzat, hogy az élesztő felfújja magát, és felhabosodjon.
- egy másik, nagyobb edényben keverd összealaposan a kétféle lisztet, a sót és a recept végén ismertetett fűszerek közül az ízlésednek megfelelőket. az alkalomhoz illő vagy az évszaknak megfelelő fűszerezést ajánljuk.
- tiszta kézzel gyúrd egybe a meleg vízen felfuttatott élesztőt a fűszeres liszttel.
- miután ezzel megvagy, és tésztád már nem tapad az edény falához, vedd ki, és még 5 percen át gyúrd liszttel meghintett gyúródeszkán.
- ezt követően rakd a dagasztott tésztát egy olajjal vékonyan kikent tálba, takard le, és rakd meleg helyre, ahol nem éri huzat. legalább egy órán át hagyd kelni. ennyi idő alatt a mérete a kétszeresére dagad.
- ha ez megvan, ütögesd ki belőle tenyérrel a fölösleges levegőt, és nyújtsd ki. dagaszd ismét legalább 3-4 percen át.
- majd szaggasd három darabra, formálj belőle kerek cipókat vagy hengereket, lapítsd ki gyengéden, ha laposabb kenyérre vágysz, esetleg szaggasd több részre, és lapítsd el, ha pizzatésztát szeretnél.
- a kiszaggatott darabokat tedd olajjal kikent sütőformába, sütőlapra vagy hőálló tálba, s rakd a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.a sütő ajtaját azonban csak 10-15 perc elteltével csukd b, ez alatt a negyedóra alatt a melegben tovább kel a tészta.
- végül csukd be a sütőt és süsd 30 percig. amikor a héja megkérgesedik és barnára pirul, készen van a kenyér.
- ha a sütési idő vége felé némi vízzel vagy olajjal bepermetezed a tészta felületét, a kérge opogósabbra sül, és szebb lesz.




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése