A gluténmentes vegánság és az önuralom


Mostanában sokan kérdezték, hogy nem nehéz e tartani magam ehhez a 'diétához'. Úgyhogy úgy éreztem itt az ideje ezt a kérdést megválaszolni.

Nem.




:D

Kár, hogy itt nem lehet annyira kihozni ennek a poénnak a velejét. De megpróbáltam ;)

Jó a kérdés amúgy.

Igen, régebben voltak nehézségeim, és nem egyszer abbahagytam, variáltam, bővítettem, bemérgesedtem, kimérgesedtem.

Akkor az volt a probléma, hogy nem ismertem elég receptet, megoldást és kiváltó lehetőséget. Nem voltam elég olvasott a témában. Nem volt elég kipróbált receptem. Nem voltak megfelelő édességeim ill. rendszerem. Ezek helyett viszont voltak kedvenc káros ételeim, amikről igen kemény vállalkozás volt lemondani. Ezért vissza-vissza tértem hozzájuk.

Ma már viszont ezek a szenvedélyek nyom nélkül eltűntek. A diétám lemondásmentes, így nem esik nehezemre kitartani mellette. Most az esne nehezemre, ha azokat a dolgokat kéne megennem amiket régebben szerettem.

Ennek egyik oka, hogy néhány éve elkezdtem ismerkedni a böjttel (csak desztillált víz-böjt) és a legutóbbi belső zuhanyzásom után másképp éreztem az ízeket. A kedvenc csokoládém (ferrero rocher) íze a leggagyibb minőségű pocsolyaízű húsvéti csokitojásra emlékeztetett. A lédús friss gyümölcsök és zöldségek viszont még jobb ízűvé váltak. Azóta könnyűszerrel kerülöm ki az összes bezacskózott, csillivilli, agyonkezelt terméket tartalmazó polcot, és célirányosan megyek a magvaim, zöldségeim és gyümölcseim felé.

Sokat segített, hogy a múlt évben sok-sok keresgélés után rátaláltam egy nyers vegán blogra, ahol olyan ételeket találtam, amikről túlzásmentesen mondhatom: gasztronómiai orgazmust váltanak ki minden alkalommal, akár hányszor elkészítem őket. Ezek a receptek olyan alapanyagokat tartalmaznak, amik nem károsak az egészségre, viszont tartalmazzák azokat az anyagokat, amikre ténylegesen szüksége van az emberi szervezetnek.

Bevallom utazásnál nehezebb a dolgom. Egerbe járok levelezőre és minden héten le kell utaznom péntekre és szombatra. Nehéz, de nem lehetetlen. Egy nagyobb túratáska szükséges hozzá. ;)

Előtte való nap be szoktam készíteni a smoothiemat, aszalt és friss gyümölcsöket valamint magvakat, esetleg némi salátát, gluténmentes kenyeret, krémet hozzá és voilá! :)

Itt szeretnék megosztani, egy történetet ezzel kapcsolatban.

Legutóbbi leutazásom alkalmával a vonaton derült ki, hogy bizony szombaton is ott kell lennem. Így az utolsó pillanatban kértem meg osztálytársamat, hogy hadd aludjak nála. Étkezésemmel kapcsolatban annyit mondtam neki, hogy mutassa meg az irányt a zöldségeshez. Szeretek sétálni, szeretem Egert, időm van még a gyakorlat előtt. Megkeresem, bevásárolok, probléma megoldva. Ehelyett már várt nála egy rakás mandarin, alma, mindenféle mag és saláta arra, hogy én azt mind megegyem (nem engedte, hogy kifizessem, vagy hogy beleszálljak).

Ez a nagyszerű élmény jó példa arra, hogy az emberek milyen hihetetlenül segítőkészek és szimplán nagyszerűek tudnak lenni. Ha meg annyira nem talál az ember semmit, akkor lehet tisztulni egy kis tisztavizes böjttel, illetve abba sem kell belehalni, ha az ember kihagy egy étkezést. De némi sótlan földimogyoró és mazsola általában megoldja a problémát és ennyire extrém esetek nálam ritkán szoktak adódni. ;)

Úgyhogy a vegák és főleg a vegánok által sokat hallott varázskérdésre itt adom meg ezennel a választ.


'Ha nem eszel húst, tejterméket, tojást és úristen glutént sem, akkor... akkor mi marad??'

Zöldségek (avokádó, kukorica, gomba, borsó, bab, cukkini, répa, uborka, padlizsán, paradicsom, paprika, brokkoli, karfiol, saláta, káposzta, krumpli, hagymák)

Gyümölcsök (Az összes! Imádom!! Mindet!!!! :)))

Aszalt gyümölcsök (datolya, mazsola, szilva, füge)

Magvak (földimogyoró, kesudió, ilyen dió olyan dió, lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag)

Gluténmentes gabonák (rizs, quinoa, árpa, kukorica, köles)

Olajak (kókuszolaj/kókuszzsír, szezámolaj, hidegen sajtolt szőlőmagolaj, hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj)

'Szuperételek' (az összes fentebbi szuperétel, de ezek a legszuperebbek: spirulina, chiamag, útifűmaghéj, goji bogyó, kendermagliszt, 20% kakaóvaj tartalmú kakaópor, kakaóbab, kókuszvirágcukor)

Amiből a legtöbbet használom: datolya, mazsola, földimogyoró. Yumm!! :))

Ízesítéshez (fűszerek, Himalája só)

Édesítéshez (datolya, kókuszvirágcukor, juharszirup) 


Remélem tudtam segíteni! :)

Kellemes napot, mozgást és eszegetést kívánok!   :)

Nincsenek megjegyzések: