
A svédből nem lett amúgy semmi karácsonykor. Legalábbis nem a mandulatorta. helyette keksz lett. Gingerbread. Majd legközelebb.
Viszont most átkattanva északról keletre egy török édességet próbáltam ki. Baklava a neve. Egy neten talált receptet alakítottam át.
- 15 dkg vaj (vagy kókuszolaj)
- 2 csomag réteslap
A töltelékhez:
- 35 dkg mandula
- 5 dkg nádcukor
A sziruphoz:
- 15-20 dkg nádcukor
- 2,5 dl víz
- 2-3 mk. szegfűszeg
- 4-5 mk. fahéj
- 1,5 dl citromlé
- 25 dkg méz
- A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük egy másik edénybe, így a zavaros része nem kerül az édességbe.
- 4 réteslapot egy kivajazott tepsiben egymásra fektetünk úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk.
- A töltelékhez való mandulát durvára aprítjuk (én egy konyharuhával lefedtem őket, hogy ne pattogjanak szét míg én klopfolóval laposra, ill darabosra verem őket), majd hozzákeverjük a cukrot.
- A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedjük ugyanúgy vajjal meglocsolgatva.
- A többi mandulás keveréket rászórjuk, a maradék tésztalapokkal - azokat szintén megvajazva - befedjük.
- Félbevágjuk, majd 6 négyzetre osztjuk, és végül a négyzeteket átlósan elfelezzük, így kis háromszögeket kapunk.
- Elkészítjük a szirupot a hozzávalók összefőzésével, majd a felét a süteményre öntjük.
- 175 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, a sziruppal folyamatosan locsolgatva.
A baklava története nincs igazán dokumentálva, ennek ellenére leginkább hiteles történet szerint a ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi balkavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el. (Wasti, 2005).
Vryonis (1971)a Deipnosophistae-ban említett ókori görög gastis, kopte, kopton szavakat azonosítja a baklavával, ami szerint ez a bizánciak kedvence. Perry (1994) ezzel ellentétesen azt állítja, hogy bár a gastris nevű étel tartalmaz diót és mézet, de nincs benne tészta, hanem szezámmag keverék, hasonlóan a halva-hoz. Perry állítását miszerint nem ógörög, hanem török eredetű ez az édesség alátámasztja továbbá, hogy a rétegelt tésztát a közép-ázsiai török konyha használta. A közép-ázsiai rétegelt tészta és a szinte átlátszó vékonyságú tészta közötti hiányzó fejlődési lépést az azerbajdzsáni Bakı pakhlavası ételnél találjuk meg. Ez az édesség már rétegelt, de még nem nyújtott tésztából készült. /wikipedia/
afiyet olsun!.



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése