baklava






A svédből nem lett amúgy semmi karácsonykor. Legalábbis nem a mandulatorta. helyette keksz lett. Gingerbread. Majd legközelebb.


Viszont most átkattanva északról keletre egy török édességet próbáltam ki. Baklava a neve. Egy neten talált receptet alakítottam át.


  • 15 dkg vaj (vagy kókuszolaj)
  • 2 csomag réteslap
A töltelékhez:
  • 35 dkg mandula
  • 5 dkg nádcukor
A sziruphoz:
  • 15-20 dkg nádcukor
  • 2,5 dl víz
  • 2-3 mk. szegfűszeg
  • 4-5 mk. fahéj
  • 1,5 dl citromlé
  • 25 dkg méz





  1. A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük egy másik edénybe, így a zavaros része nem kerül az édességbe.
  2. 4 réteslapot egy kivajazott tepsiben egymásra fektetünk úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk.
  3. A töltelékhez való mandulát durvára aprítjuk (én egy konyharuhával lefedtem őket, hogy ne pattogjanak szét míg én klopfolóval laposra, ill darabosra verem őket), majd hozzákeverjük a cukrot.
  4. A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedjük ugyanúgy vajjal meglocsolgatva.
  5. A többi mandulás keveréket rászórjuk, a maradék tésztalapokkal - azokat szintén megvajazva - befedjük.
  6. Félbevágjuk, majd 6 négyzetre osztjuk, és végül a négyzeteket átlósan elfelezzük, így kis háromszögeket kapunk.
  7. Elkészítjük a szirupot a hozzávalók összefőzésével, majd a felét a süteményre öntjük.
  8. 175 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, a sziruppal folyamatosan locsolgatva.





A baklava története nincs igazán dokumentálva, ennek ellenére leginkább hiteles történet szerint a ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi balkavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el. (Wasti, 2005).

Vryonis (1971)a Deipnosophistae-ban említett ókori görög gastis, kopte, kopton szavakat azonosítja a baklavával, ami szerint ez a bizánciak kedvence. Perry (1994) ezzel ellentétesen azt állítja, hogy bár a gastris nevű étel tartalmaz diót és mézet, de nincs benne tészta, hanem szezámmag keverék, hasonlóan a halva-hoz. Perry állítását miszerint nem ógörög, hanem török eredetű ez az édesség alátámasztja továbbá, hogy a rétegelt tésztát a közép-ázsiai török konyha használta. A közép-ázsiai rétegelt tészta és a szinte átlátszó vékonyságú tészta közötti hiányzó fejlődési lépést az azerbajdzsáni Bakı pakhlavası ételnél találjuk meg. Ez az édesség már rétegelt, de még nem nyújtott tésztából készült. /wikipedia/






afiyet olsun!.

Nincsenek megjegyzések: